Cursuri DE LIMBA JAPONEZA日本語未来

雛祭りHINA MATSURI-

FESTIVALUL PAPUSILOR

 

Ziua de 3 martie-dupa calendarul solar- poarta denumirea de “Hina no sekku”(Festivalul papusilor) sau “Momo no sekku”(Festivalul florilor de piersic) si reprezenta una dintre cele mai importante sarbatori legate de anotimp din vechea China. In aceasta zi atat barbatii, femeile cat si copii confectionau mici papusi cu credinta ca maleficul, bolile si ghinionul abatut asupra lor este transferat papusilor. Papusile era apoi aruncate in rau –hina nagashi-care ducea departe soarta neprielnica, realizandu-se astfel un ritual de purificare la inceputul primaverii – in 3 martie incepeau sa infloreasca piersicii.

In Japonia astazi in data de 3 martie se sarbatoreste “Hina Matsuri”雛祭り-festivalul papusilor sau festivalul fetitelor cand se celebreaza sensibilitatea, calmul si delicatetea, trasaturile specific feminine, asociate cu imaginea florilor de piersic. In aceasta zi fetitele decoreaza casa cu hina ningyō –papusi in miniatura, ce reprezinta replici ale curtenilor din timpul perioadei Heian (sec.VI~IX), aranjate pe un postament special in trepte, acoperit cu o panza rosie.

Papusile utilizate pentru aceasta sarbatoare sunt mostenite din mama in fiica, fiind foarte pretuite in familie. Papusile sunt expuse pe un postament special cateva zile in cea mai buna camera a casei, iar dupa trecerea zilei de 3 martie, acestea sunt pastrate cu grija pana la urmatoarea sarbatoare, ca simbol al fericirii si prosperitatii fiicei. Daca in familie se naste o a doua fetita, de obicei parintii cumpara un set nou de hina ningyō.

Un set de hina ningyō cuprinde un numar de 15 papusi, toate in kimono-uri traditionale specific perioadei Heian. Cele mai importante papusi- aranjate pe prima treapta a postamentului in fata unui paravan auriu- sunt Odairi samaお内裏様- printul- si Ohina samaお雛様- printesa, in splendide kimono-uri din matase. Pe urmatoarea treapta, sunt expuse cele 3 doamne de la curte- san nin kanjo三人官女, urmate de 5 muzicieni-go nin bayashi 誤認林.                                                 Pe treapta a 4-a stau ministrii- daijin- cel de drepta si cel de stanga, urmati de samurai sau protectorii printului si printesei. Acestia sunt caracterizati de expresia fetei: cel trist –nakijyōgo泣き上戸, cel nervos -okorijyōgo 怒り上戸-si cel vesel –waraijyōgo笑い上戸.

De asemenea, pe langa papusi, pe postament, mai sunt expuse plante in miniature- ciresi, piersici, lanterne- bonbori雪洞pe prima treapta, mese cu vesela si mancare –takatsuki高槻-in miniature specifica anotimpului-langa cele 3 doamne de la curte, precum si prajituri in forma diamantului denumite hishimochi –菱餅-iar pe ultima trepata se pot regasi piese din mobilierul din resedinta imperiala: dulap cu sertare, dulap inalt pentru pastrarea kimono-urilor, oglinda, echipament de cusut, vase pentru jar, ustensile pentru ceremonia ceaiului; uneori, sunt expuse si palachinul imperial,trasura trasa de boi, preferata de nobilimea din Heian.

           

Aceasta zi speciala pentru fetitele japoneze este ilustrata si intr-unul dintre cele mai populare cantece din repertoriul de cantece pentru copii: “Ureshii Hinamatsuri”嬉しい雛祭り

Akari o tsukemashou bonbori ni         
明かりをつけましょう ぼんぼりに

Hai sa aprindem lanternele

Ohana o agemashou momo no hana 
お花をあげましょう 桃の花

Hai sa asezam florile de piersic

Go-nin bayashi no fue taiko  
五人ばやしの 笛太鼓

Cei cinci muzicanti ce canta la tobe si fluier

Kyo wa tanoshii Hinamatsuri

今日は楽しいひな祭りAstazi sarbatorim cu bucurie Festivalul papusilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1110994-1                              hina1.jpg

Doll Altar (Kyoto National Museum)                      Meiji Doll Altar (Kyoto National Museum)

 

Osaka%20feb%202007%20322_5_1              Osaka%20feb%202007%20323_6_1